آزمایشگاه‌ها

آزمایشگاه ارگونومی با هدف بررسی نظریه های ارگونومی در دانشکده مهندسی صنایع راه اندازی شده است. بررسی این نظریه ها از طریق مراجعه افراد (نمونه های آماری) و طبقه بندی آنها با استفاده از معیارهای فیزیولوژیکی و فکری در گروه های کاری با مشخصه های کاملا سازگار، سازگاری درحد قابل قبول و بالاخره غیر سازگار با سیستم های انسان-ماشین و محیط صورت می گیرد. در این آزمایشگاه آزمایش های مختلفی با عناوین زیر انجام می شود:

  • آزمایش فراگیری
  • آزمایش تخمین عمق
  • آزمایش سنجش مهارت های حسی
  • آزمایش هماهنگی دستها
  • آزمایش قدرت تشخیص نشانه ها با پا
  • آزمایش توان اروبیک
  • آزمایش آنتروپی
  • آزمایش عکس العمل در مقابل سیگنال های مختلف
  • آزمایش خطای بینایی، سنجش میزان خستگی چشم
  • آزمایش بینای سنجی
  • آزمایش محرک های دیداری
  • آزمایش توان حرکتی افراد
آزمایشگاه روش‌های تولید دانشکده مهندسی صنایع با هدف ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی به دانشجویان، تاسیس شده است. به این منظور، دانشکده تلاش نموده با تهیه تجهیزات به روز و استاندارد، زمینه رسیدن به این هدف را مهیا کند. دانشجویان در این آزمایشگاه می‌توانند ضمن کار با تجهیزات مختلف، با روش‌های مختلف ساخت و تولید قطعات آشنا شده و مزایا و معایب این روش‌ها را با یکدیگر مقایسه کنند. در این راستا، در آزمایشگاه روش تولید دانشکده مهندسی صنایع، آزمایش‌های مختلفی ارائه می‌شود که در ادامه به تفصیل به آن‌ها پرداخته شده است.  

 
Responsive Image

  • ماشین‌های براده برداری عمومی

    بخشی از آزمایشگاه روش‌های تولید به ماشین‌های براده برداری عمومی اختصاص یافته است که شامل ماشین‌های تراش، فرز، دریل، سنگ زنی و اره لنگ می‌باشد. کنترل این دستگاه‌ها به صورت دستی و توسط شخص انجام می‌شود و قابلیت اتصال به کامپیوتر و کنترل توسط نرم افزارهای پیشرفته کامپیوتری را ندارند. کار با این نوع ماشین‌های تولید، به دانشجویان کمک می‌کند ضمن ساخت قطعات مختلف، با نحوه کارکرد این ماشین‌ها آشنا شده و مزایا و معایب آنها را بهتر درک کنند. نهایتا با توجه به این مزایا و معایب، در طراحی بهینه خطوط تولید قطعات، از این دستگاه ها بهره ببرند.
    Responsive Image
  • ماشین‎‌های کنترل عددی کامپیوتری (CNC) و نرم افزارهای آن‌ها

    در ماشین‌های CNC، برخلاف ماشین‌های توضیح داده شده در قسمت قبل، فرآیند براده برداری به صورت اتوماتیک و کامپیوتری انجام می‌شود. در همین راستا در آزمایشگاه روش تولید دانشکده مهندسی صنایع، نحوه کار با این ماشین‌ها و نرم افزارهای کامپیوتری مرتبط با آنها به دانشجویان آموزش داده می‌شود که از مهمترین آنها می‌توان به آموزش نوشتن زبان ماشین g-code، نرم افزارهای CAD  ، CAM و WIN NC، نحوه طراحی قطعات در نرم افزارهای طراحی مختلف و خروجی گرفتن از آنها برای ماشین CNC اشاره نمود. در نهایت پس از انجام این آزمایش و فراگیری نوع کارکرد این نوع ماشین‌ها، دانشجویان می‌بایست تولید قطعه با این روش را با روش‌های دیگر ازجمله ماشین‌های براده برداری عمومی، مقایسه و بحث کنند. 
    Responsive Image
  • ربات های صنعتی

    هدف از ارائه و راه اندازی آزمایش کار با ربات در آزمایشگاه روش‌های تولید دانشکده مهندسی صنایع، آشنایی با نحوه کارکرد ربات‌ها، مشاهده نقش آن‌ها در اتوماسیون صنعتی و به طور کلی آشنایی با ویژگی‌ها، مزایا و معایب استفاده از آنها در خطوط تولید قطعات می‌باشد. در این آزمایش، دانشجویان ابتدا با برنامه نویسی و کار با روبات آشنا شده، سپس کار با ربات‌ها در ارتباط با یکدیگر را در قالب سیستم‌های تولیدی آزمایشگاهی فرا می‌گیرند. تمام ربات‌های موجود در آزمایشگاه، ربات‌های 5 درجه آزادی مدل Movemaster EX هستند که تمام مفصل‌های آن از نوع مفصل چرخشی (Revolute) هستند.  

     
    Responsive Image
  • برش لیزری

    در دستگاه لیزر، از اشعه لیزر برای برش و یا ایجاد طرح و نقش‌های مختلف روی اجسام استفاده می‌شود. از مزایای استفاده از برش لیزری می‌توان به سهولت کار با دستگاه، دقت و سرعت بالای برش اشاره کرد. 

     
    Responsive Image
  • ساخت و تولید لایه‌ای

    ساخت و تولید لایه‌ای یکی از روش‌های نمونه سازی سریع است که در این روش، طرح نمونه مورد نظر توسط اسکنر سه بعدی و یا نرم افزارهای کامپیوتری (CAD) آماده و کدهای مسیر افزودن مواد تولید می‌شود. نهایتا نمونه مورد نظر به صورت لایه‌ای ساخته می‌شود. آزمایشگاه ساخت و تولید لایه‌ای در دانشکده مهندسی صنایع با هدف ارائه خدمات پژوهشی در راستای ساخت نمونه توسط پرینترهای سه بعدی، راه اندازی شده است. 

     
    Responsive Image
  • سیستم‌های کنترل هیدرولیکی و پنوماتیکی

    آزمایشگاه هیدرولیک- پنوماتیک به منظور آشنایی دانشجویان با اصول استفاده از سیالات در انتقال قدرت و بستن مدارهای مختلف هیدرولیکی - پنوماتیکی تجهیز شده است. همچنین در این آزمایشگاه امکان بستن مدارهای پنوماتیکی در ارتباط با کنترل کننده‌های PLC، برای درک بهتر ارتباط و کاربرد آنها در اتوماسیون صنعتی، فراهم شده است. 

     
    Responsive Image
  • سیستم‌های کنترل منطقی PLC

    کنترل کننده‌های منطقی قابل برنامه ریزی یا همان PLCها نقش اساسی در سیستم‌های اتوماسیون صنعتی دارند. دانشجویان در آزمایشگاه سیستم‌های کنترل منطقی، پس از فرا گرفتن اصول برنامه نویسی و راه اندازی این کنترل کننده‌ها، از آن‌ها در خطوط و سیستم‌ها تولیدی آزمایشگاهی و بستن مدارهای مختلف پنوماتیکی استفاده می‌کنند. این آزمایش به دانشجویان رشته مهندسی صنایع کمک می‌کند تا ضمن آشنایی با مزایای استفاده از کنترل کننده‌ها، از آن‌ها در طراحی خطوط تولید مختلف بهره ببرند. 

     
    Responsive Image
  • آزمون های مکانیکی

    دانستن خواص مکانیکی مواد در مراحل مختلف ساخت و تولید قطعات نظیر مراحل طراحی، تولید و کنترل کیفیت اهمیت زیادی دارد. در همین راستا در آزمایشگاه روش تولید، تجهیزات لازم برای انجام سه آزمون مکانیکی ضربه، سختی و پیچش فراهم آمده است. دانشجویان می‌توانند ضمن آشنایی با نحوه انجام این آزمون‌ها، کیفیت ساخت محصول در روش‌های مختلف تولید را مقایسه نمایند. 

     
    Responsive Image
  • کوره عملیات حرارتی

    ساخت برخی قطعات و نمونه‌ها نیازمند انجام عملیات‌های حرارتی روی قطعه است. به طور مثال ساخت قطعات فلزی به روش ریخته‌گری، نیازمند ذوب کردن فلز است که این کار توسط کوره عملیات حرارتی انجام می‌گیرد. در آزمایشگاه روش تولید، جهت آشنایی دانشجویان با روش‌های مختلف ساخت، تجهیزات عملیات حرارتی فراهم شده است و دانشجویان می‌توانند از این تجهیزات در راستای فعالیت‌های پژوهشی خود بهره ببرند. 

     
    Responsive Image
  • آزمایشگاه اینترنت اشیا (IOT)

    این آزمایشگاه به تحقیقات پایه‌ای و کاربردی در موضوعات مرتبط با اینترنت اشیا اختصاص دارد. فعالیت‌های این آزمایشگاه شامل فراهم آوردن بستر آزمایشی برای جمع آوری اطلاعات از دنیای فیزیکی، انتقال آنها به مرکز کنترل و پردازش داده‌هاست. در همین راستا، آزمایشگاه روش‌های تولید، به دستگاه‌هایی برای نظارت بر مصرف انرژی، حسگرهای پارامترهای محیطی نظیر رطوبت ، دما و ... و زیر ساخت های ارتباطی لازم، مجهز شده است. دانشجویان در این آزمایشگاه ضمن انجام فعالیت‌های آزمایشی و پژوهشی در حوزه اینترنت اشیا، به شبیه سازی کارخانه‌های هوشمند، شهر هوشمند، کشاورزی هوشمند و.. در مقیاس کوچکتر پرداخته و در این حوزه کسب تجربه می‌کنند. 

     
    Responsive Image
  • سیستم‌های تولید FMS و ماژولار

    ویژگی اصلی سیستم‌های تولید انعطاف پذیر (FMS)، تنوع و انعطاف پذیری در تولید و خودکار بودن آنهاست. این سیستم‌ها معمولا از 4 نوع تجهیزات بهره می‌برند که در ادامه اشاره می‌شود:

    1. ماشین‌های کنترل عددی (NC) و کنترل عددی کامپیوتری CNC

    2. سیستم‌های حمل و نقل قطعات به صورت اتوماتیک

    3. سیستم کنترل کامپیوتری که نقش ایجاد هماهنگی بین قسمت‌های مختلف را دارد.

    4. اجزایی نظیر ماشین‌های اندازه گیری، شستشو و ...

    در سیستم‌ های تولید ماژولار، فرآیند تولید در سلول‌های متعدد انجام می‌ پذیرد که هر سلول فعالیت خاصی در حوزه‌های تست، پردازش، کنترل ، سرهم بندی کردن (Assembling) و ... را انجام می‌دهد. در آزمایشگاه روش‌های تولید، با فراهم آمدن تجهیزات این دو نوع سیستم تولید، امکان انجام فعالیت‌های پژوهشی در این حوزه‌ میسر شده است.


     

    Responsive Image
  • واقعیت مجازی (VR)

    این آزمایشگاه در سال 1400 با هدف آشنایی دانشجویان با حوزه واقعیت مجازی تاسیس گردید. واقعیت مجازی حوزه جدیدی است که می‌تواند در تمام زمینه‌ها از جمله آموزش، مورد استفاده قرار گیرد. بازدید از خطوط تولید قطعات به صورت مجازی، یکی از فعالیت‌هایی است که در آزمایشگاه روش تولید و توسط دوربین‌های واقعیت مجازی انجام می‌گیرد. 

این آزمایشگاه به منظور آشنایی با زمینه های مطالعه روش اندازه گیری کار و منحنی یادگیری طراحی شده است. آزمایش های طراحی شده شامل آشنایی با ابزارهای متداول در کارهای صنعتی و نحوه عملکرد آن‌ها، طراحی میز کار، بالانس خط مونتاژ، مطالعه حرکت در کار، نقش بکارگیری قید و بست در کارهای صنعتی، انتخاب تجهیزات بهینه در بازرسی قطعات، زمان سنجی پین و تخته مشبک از طریق کرنومتر، آزمایش های تعیین ضریب عملکرد در زمان سنجی، زمان سنجی جعبه تقسیم برق از طریق روش های MTM و MOST، زمان سنجی به روش نمونه گیری از کار و آزمایش منحنی یادگیری می باشد. هدف از انجام آزمایش های فوق آشنایی دانشجویان با موارد واقعی کار و ارائه ایده بهبود در انجام کارهای مختلف و آشنایی با نحوه عملی زمان سنجی در کار می باشد.